HIV Update 2009: În ultimii 8 ani infecţiile cu HIV au scăzut cu 17% în lume

27-11-2009

2009 AIDS Epidemic UpdateConform noilor date prezentate în cadrul Raportului asupra epidemiei SIDA 2009, numărul de noi infectări cu HIV a scăzut cu 17% (de la 3.2 milioane în 2001, la 2.7 milioane în 2008) în ultimii opt ani. Din 2001, când a fost semnată Declaraţia ONU de Angajament în HIV/SIDA, numărul de noi infectări la nivel global a scăzut simţitor, în mare parte acest lucru fiind datorat eforturilor din Africa Sub-Sahariană. În acelaşi timp, în Europa de Est, după o perioadă de creşteri dramatice ale numărului de noi infectaţi în rândul consumatorilor de droguri injectabile, epidemia s-a stabilizat considerabil. Cu toate acestea, există ţări în care semnele indică noi creşteri în privinţa noilor infectări cu HIV.

Raportul atinge câteva teme majore:

 • SIDA este în continuare o problemă majoră de sănătate;
 • există o variaţie geografică semnificativă între ţări si regiuni;
 • epidemia se dezvoltă;
 • există dovezi clare ale eficienţei prevenirii;
 • accesul crescut la tratament are impact;
 • creşterea dovezilor privitoare la riscurile populaţiilor cheie;

„Vestea bună este aceea că aceste scăderi sunt datorate, cel puţin parţial, prevenirii HIV”, a spus Michel Sidibe, Directorul Executiv al UNAIDS. „Oricum, cercetările arată că programele de prevenire sunt receptive, nu scapă ocazii favorabile, iar dacă noi vom reuşi să găsim resurse şi programe în locurile unde ele vor avea un impact major, progresul rapid va fi asigurat şi multe vieţi vor fi salvate.”

UNAIDS - harta HIVDupă cum este estimat, în lume trăiesc 33.4 milioane de persoane infectate, dintre care 2,7 milioane au fost infectate în 2008. Datele din raport arată că, începând cu 1996 – când tratamentul ARV a devenit disponibil – rata mortalităţii ca urmare a SIDA a scăzut cu 10%, 2.9 milioane de vieţi fiind salvate.

„Nu putem lăsa acest moment să ne scape. Este timpul să dublăm eforturile şi să salvăm mai multe vieţi”, a spus Dr. Margaret Chan, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Un rezultat important al studiului arată faptul că impactul programelor de răspuns împotriva SIDA este important în zonele unde componentele de prevenire şi tratament au fost integrate în alte servicii de sănătate şi bunăstare socială.

Epidemia SIDA evoluează iar programele de prevenire HIV nu se adaptează suficient de repede la schimbări

Spre exemplu, în Europa de Est, după creşterea alarmantă a numărului de infectări ca urmare a folosirii de ace infectate la injectarea drogurilor, s-a ajuns la răspândirea virusului la partenerii sexuali ai consumatorilor de droguri injectabile.

În acelaşi timp, datele arată că există puţine programe de prevenire pentru persoanele cu vârste de peste 25 de ani, cupluri căsătorite şi persoane în relaţii stabile, văduve şi persoane divorţate. Finanţarea prevenirii a atins cele mai mici procente din bugetele alocate HIV în cele mai multe ţări.

Situaţia în Europa de Est şi Asia Centrală:

 • numărul de adulţi şi copii care trăiesc cu HIV a crescut a 1.5 milioane în 2008, o creştere cu 66% faţă de 2001;
 • prevalenţa HIV în regiune este în creştere, cu epidemie îngrijorătoare în Ucraina şi Federaţia Rusă;
 • 42% dintre noile cazuri de transmitere s-au realizat prin contact heterosexual.

Planul de lucru UNAIDS 2009-2011: nouă arii prioritare

 1. reducerea transmiterii pe cale sexuală a HIV
 2. prevenirea mortalităţii materne şi a infectării copiilor cu HIV
 3. asigurarea tratamentului pentru persoanele afectate
 4. prevenirea deceselor persoanelor infectate cu HIV ca urmare a tuberculozei
 5. protejarea consumatorilor de droguri în ceea ce priveşte infectarea cu HIV
 6. eliminarea legislaţiei, politicilor şi practicilor, discriminării şi stigmatizării care blochează un răspuns eficient împotriva SIDA
 7. oprirea violenţei asupra femeilor şi fetelor
 8. încurajarea tinerilor să se protejeze de HIV
 9. protecţie socială pentru persoanele afectate

Descarcă raportul complet de aici.

Comenteaza aici

 Username (*obligatoriu)

 Email (*nu se va afisa)

 Website (*optional)